Kompostavimas privačių namų ūkiuose ir daugiabučių bendrijose

Kompostavimas privačių namų ūkiuose ir daugiabučių bendrijose

Išrūšiuotas biologines atliekas galima perdirbti sudėjus jas į specialiai tam skirtus konteinerius ir išsiunčiant į perdirbimo įmones arba patiems kompostuojant. Namų ūkiuose su nedideliais individualiais namais ar daugiabučių bendrijomis kompostavimas kartu su kaimynais yra ekonomiškas ir ekologiškas biologinių atliekų tvarkymo būdas.

Kompostavimas privačių namų ūkiuose ir daugiabučių bendrijose

Išrūšiuotas biologines atliekas galima perdirbti sudėjus jas į specialiai tam skirtus konteinerius ir išsiunčiant į perdirbimo įmones arba patiems kompostuojant. Namų ūkiuose su nedideliais individualiais namais ar daugiabučių bendrijomis kompostavimas kartu su kaimynais yra ekonomiškas ir ekologiškas biologinių atliekų tvarkymo būdas.

Biologinių atliekų kompostavimas savo aikštelėje reikalauja šiek tiek daugiau laiko ir pastangų nei atskiras biologinių atliekų surinkimas, tačiau gyventojai apdovanojami sutaupytais kaštais ir natūraliu komposto dirvožemiu. Prie kompostavimo proceso gali prisijungti keli kaimynai, kurie vėliau galės pasidalinti tarpusavyje susidariusia kompostine žeme.

Kokią kompostinę pasirinkti bendruomeniniam kompostavimui?

Norint ištisus metus kompostuoti virtuvės atliekas, reikalinga termiška izoliuota, atspari kenksmingoms oro sąlygoms, apsaugota nuo kenkėjų, kompostinė. Kompostinė taip pat turėtų būti pakankamai didelė, kad sutalpintų kelių namų ūkių organines atliekas. Biolan Greitoji kompostinė 500 idealiai tinka bendruomeniniam kompostavimui, kuri apskaičiuota  2-5 namų ūkių arba apie 20 gyventojų biologinėms atliekoms kompostuoti.

Be kompostinės, taip pat reikės papildomos įrangos, kurią protinga įsigyti iš karto. Tai palengvina kolektyvinį kompostavimą nuo pat pradžių.

Norėdami pradėti bendrą kompostavimą, jums reikėtų įsigyti:

  • termiškai izoliuotą, kenkėjams atsparią kompostinę Biolan Greitoji kompostinė 500;
  • talpą kompostavimo medžiagoms laikyti, pavyzdžiui, kibirą su dangčiu;
  • porą maišų Biolan Komposto ir sausųjų tualeto durpių;
  • talpą skysčiams, pvz., vidutinio dydžio skysčių bakelis;
  • Komposto maišytuvą kompostui maišyti;
  • plokščiagalį kastuvą ir karutį kompostinei ištuštinti;
  • biologinių atliekų surinkimo talpas visiems namų ūkiams, kurie prisijungia prie kolektyvinio kompostavimo. Tinkamas talpos tūris šeimai su vaikais yra 5-10 litrų.

Kur pastatyti kompostinę?

Kompostinė statoma tokioje vietoje, kur bus patogu išpilti biologines atliekas ištisus metus. Gera vieta paprastai yra šalia kitų šiukšlių konteinerių. Taip pat turėtų būti pakankamai vietos kompostinę ištuštinti. Kompostinė statoma ant kieto pagrindo ten, kur nesikaupia vanduo.

Renkantis vietą verta atsižvelgti į tai, kad kompostuojant gali išsiskirti skystis (filtratas). Skysčio perteklius turi pasišalinti iš komposto, kad kompostas nebūtų prisotintas per didele drėgme. Šis vadinamasis filtratas nėra pavojingas, tačiau gali nudažyti, pavyzdžiui,  kompostinės stovėjimo vietos grindinį.

Biolan Greitosios kompostinės 500 korpuso galinėje dalyje yra filtro anga. Jei kompostinė yra ant grindinio, filtratas iš kompostinės išleidžiamas per žarną. Šiuo atveju tiekiamas skysčių žarnos antgalis prijungiamas prie filtro angos, kurioje galima sumontuoti 19 mm vidinio skersmens žarną ir nukreipti skystį, pavyzdžiui, į kanalizaciją arba atskirą skysčių talpą.

Gerai veikiančio kompostavimo proceso metu kompostas nuolat „kvėpuoja“. Todėl reikalinga tinkama ventiliacija. Prie Biolan Greitosios kompostinės 500 dangčio esančio oro išleidimo vožtuvo galima prijungti 75 mm arba 50 mm skersmens plastikinį vamzdį, jei kompostinė sumontuota po stogeliu.

Pradedame kompostuoti

Kompostavimas trunka labai mažai laiko, paprastai apie 20 minučių per savaitę.

Kompostavimas vyksta lengvai ir sklandžiai, jei prie kolektyvinio kompostavimo prisijungusiems gyventojams paaiškinamas atliekų rūšiavimo ir komposto tvarkymo principai. Kiekvienam namų ūkiui turi būti išdalintos rašytinės biologinių atliekų rūšiavimo instrukcijos, instrukcijas galima gauti savivaldybių ar atliekų tvarkymo įmonių interneto svetainėse.

Biolan Pikakompostori 500, sekoitus

Kaip prižiūrėti kompostinę?

Kiekvienas namų ūkis išpila savo biologines atliekas į kompostinę ir apibarsto plonu specialiųjų kompostavimo medžiagų sluoksniu. Maždaug trečdalį pridedamo biologinių atliekų kiekio turi sudaryti kompostavimui skirtos specialiosios durpės.

Už kompostavimą atsakingas asmuo turi pasirūpinti, kad būtų pakankamai kompostavimo medžiagų. Jo darbas – maždaug kartą per savaitę pamaišyti kompostą maišytuvu. Maišymas neleidžia kompostui pernelyg susispausti ir užtikrina tolygų kompostavimą.

NEdėkite į kompostinę biologiškai skaidžių atliekų maišų. Maišai labai lėtai suyra, uždarame maiše atliekos pradeda pūti esant nepakankamam deguonies kiekiui. Dėl to ištuštinant kompostinę komposto dirvoje matomi biologiškai skaidžių plastikinių maišelių fragmentai. Jei netyčia įdedate ko nors nekompostuojamo, reikia išimti dar maišant kompostą.

Komposto drėgmės kiekio kontrolė yra viena iš pagrindinių už kompostavimą atsakingo asmens užduočių. Kad būtų užtikrintas efektyvus kompostavimo procesas komposto masė turi būti šiek tiek drėgna, bet ne per sausa. Maišant kompostą galima nesunkiai įvertinti jo drėgnumą pirštine: drėgmę galite patikrinti paėmę kompostą į ranką ir jį suspausdami. Jei pirštinė sušlapo arba iš komposto galite išspausti kelis lašus vandens, tai rodo, kad jis pakankamai drėgnas. Jei vanduo nulaša - kompostas yra per šlapias ir maišymo metu reikia įdėti daugiau kompostavimo medžiagos, kad kompostuojama masė išdžiūtų.

Kai kompostinė pradeda pildytis, metas išimti paruoštą komposto masę per dureles, esančias kompostinės nugarinėje dalyje, apačioje. Ištuštinimas yra viena iš užduočių, kurią taip pat turi atlikti už kompostavimą atsakingas asmuo.