Kompostinės paruošimas žiemai

Kompostinės paruošimas žiemai

Termiškai izoliuotoje kompostinėje bioatliekos gali būti kompostuojamos ištisus metus. Dabar pats laikas įsitikinti, ar jūsų kompostinė yra paruošta žiemai. Keli Biolan ekspertų patarimai padės jums sėkmingai tęsti kompostavimą net ir spaudžiant šaltukui.

Kompostinės paruošimas žiemai

Termiškai izoliuotoje kompostinėje bioatliekos gali būti kompostuojamos ištisus metus. Dabar pats laikas įsitikinti, ar jūsų kompostinė yra paruošta žiemai. Keli Biolan ekspertų patarimai padės jums sėkmingai tęsti kompostavimą net ir spaudžiant šaltukui.

Kompostas išskiria šilumą komposto mikroorganizmams skaidant šviežias atliekas. Sandarioje ir gerai izoliuotoje kompostinėje mikroorganizmų sukurta šiluma komposte išlaikoma ištisus metus. Todėl kompostinės konstrukcija turi būti sandari. Kompostuoti termiškai izoliuotoje kompostinėje efektyviau, jei joje yra oro paskirstymo kanalas, kuriuo deguonies turtingas lauko oras patenka į komposto masę.

Puikus pasirinkimas – termiškai izoliuota Biolan Greitoji kompostinė 220eco, skirta 1-6 asmenų šeimos ūkio bioatliekų kompostavimui. Tomis pačiomis savybėmis pasižyminti Biolan Greitoji kompostinė 500, tinkanti dideliems bioatliekų kiekiams kompostuoti. Ji skirta kompostuoti bioatliekas iki 20 asmenų namų ūkiams,  maitinimo įstaigoms. Abejos kompostinės skirtos naudoti ištisus metus.

Patikrinkite, gal jau reikia ištuštinti kompostinę

Kadangi atliekos susidaro ištisus metus, kompostinė taip pat turi būti reguliariai tuštinama ištisus metus. Sandarios konstrukcijos kompostinės, pavyzdžiui, Biolan Greitosios kompostinės, apačioje yra seniausia komposto masės dalis. Ji perėjo karštąją fazę ir jau atvėso. Kai ši atvėsusi komposto masė išimama iš kompostinės, dažniausiai pagerėja tolimesnis kompostavimo procesas. Vienu metu ištuštinama ne daugiau kaip 1/3 tūrio.

Naudokite medžiagas kompostavimui

Svarbūs komposto mikroorganizmai išlieka aktyvūs, kai reguliariai gauna naujo maisto. Bioatliekas į kompostinę reikia pilti 3-4 kartus per savaitę. Organinės atliekos visada užberiamos specialia sausa medžiaga, Biolan Komposto ir sausųjų tualetų durpėmis. Ši medžiaga subalansuoja komposto masės drėgmę, taip pat izoliuoja šilumą paviršiuje ir apsaugo komposto masę nuo galimo šalto kondensato varvėjimo nuo dangčio. Būtinas sausųjų medžiagų kiekis - ne mažiau kaip trečdalis įpilamų atliekų kiekio. Biolan Komposto fermentacijos stimuliatorius, turintis azoto ir natūralių žaliavų, pagreitina atliekų irimą ir pakelia komposto masės temperatūrą.

Lämpökompostorissa on käyttössä Tehokuivike

Sureguliuokite ventiliaciją iki minimumo

Venttiili on pienimmillään, kun säätimen nuoli osoittaa lukua 20.Greitosios kompostinės viduje esantis ortakis leidžia deguonies prisotintam lauko orui patekti į komposto masės centrą. Tai užtikrina efektyvų kompostavimą ir sumažina maišymo poreikį. Dabar, kai orai vėsta, po termometru esantį oro įėjimo vožtuvą reikėtų pasukti šiek tiek mažiau, kad į kompostinę patektų mažiau šalto lauko oro. Vožtuvas yra beveik uždarytas, kai vožtuvo reguliatoriaus rodyklė rodo skaičių 20.

Nemaišykite komposto masės esant šalnoms

Šaltu oru maišymas atvėsina kompostinę. Todėl rudenį ir žiemą kompostą pakanka pamaišyti, apversti kas tris keturias savaites. Geras pagalbininkas komposto masei maišyti yra Biolan Komposto maišytuvas. Kadangi skirtingas komposto dalis nederėtų sumaišyti vienu metu, pakaks sumaišyti apie 40 centimetrų paviršinį sluoksnį.

Biomasės irimas tęsiasi net tada, kai temperatūra kompostinėje nukrenta arti nulio. Irimas sulėtėja tik šaltomis oro sąlygomis. Jei norite greitai padidinti mikroorganizmų aktyvumą komposte, karštu vandeniu pripildytus butelius kelioms dienoms įkaskite į viršutinių atliekų sluoksnį.