Aitrieji pipirai (dažniau vadinami čili pipirais) mėgsta šilumą ir saulėtą aplinką, todėl puikiai auga saulėtoje sodo vietoje ar šiltnamyje. Kai kurias veisles galima auginti ir vazonuose ant palangės.
Aitrieji pipirai (dažniau vadinami čili pipirais) mėgsta šilumą ir saulėtą aplinką, todėl puikiai auga saulėtoje sodo vietoje ar šiltnamyje. Kai kurias veisles galima auginti ir vazonuose ant palangės.
Čili pipirai yra tikra vitaminų bomba - jose gausu vitaminų C ir E, taip pat A ir B grupės vitaminų. Iki 20% čili sausųjų medžiagų sudaro vertingos skaidulos, o didelis karotinoidų kiekis suteikia jiems stiprų antioksidacinį poveikį.
Aitrumo čili pipirams suteikia kapsaicinas – medžiaga, kuri ne tik skatina kraujotaką ir greitina medžiagų apykaitą, bet ir skatina endorfinų, arba laimės hormonų, išsiskyrimą, todėl kai kuriems žmonėms čili pipirų vartojimas gali sukelti priklausomybę.
Išankstinis čili daigų auginimas prasideda sausio-vasario mėnesiais. Pubescens veislės čili pipirams reikalingas ilgiausias daigų augimo laikotarpis.
Sėklos sėjamos į iš anksto sudrėkintą Biolan Sėjimo ir pikiavimo žemę arba į Biolan Kiminų tabletes sėklų daiginimui. Po sėjos sėklas reikėtų lengvai apipurkšti vandeniu. Sėklos kiminų tabletėse išlieka drėgnos, tačiau sėjant į dirvą rekomenduojama jas užberti plonu žemės sluoksniu, kad išlaikytų drėgmę. Biolan Mini šiltnamis puikiai padės sėkloms užtikrinti reikiamą mikroklimatą.
Čili pipirų dygimui reikalinga šilta aplinka, geriausia temperatūra yra +25–28 °C. Šildomos grindys vonioje gali būti puiki vieta sėkloms daiginti.
Paprastai dygimo procesas trunka apie dvi savaites. Jauniems augalams pasiekus 5–10 cm aukštį ir atsiradus pirmiesiems lapeliams, juos reikia persodinti į vazonus. Šiame auginimo etape geriausia naudoti Biolan Sodinimo žemę, kuri aprūpins sodinukus reikalingomis maistinėmis medžiagomis.
Jei daigai sėjami į Biolan Kiminų tabletes, juos galima palikti dar keletą savaičių augti, nes jų šaknys išliks nepažeistos.
Praėjus kelioms savaitėms čipi pipirų daigai bus įsišakniję – atėjo laikas į vazoną įberti trąšų. Lengviausia tai padaryti naudojant Biolan Natūralias trąšas. Vazono šone padarykite gilią duobutę, įberkite 2 šaukštus trąšų ir trąšų granules užberkite žemėmis. Taip augalas bus aprūpintas maistinėmis medžiagomis visą sezoną, o jums beliks tik palaistyti.
Kitas pasirinkimas čili pipirams tręšti – naudoti Biolan Natūralų maistinį skystį augalams kartu su laistymo vandeniu, taip augalai bus aprūpinti visomis reikalingomis maistinėmis medžiagomis.
Čili pipirų sodinimo laikas priklauso nuo to, kur augalai bus auginami. Kadangi čili pipirai yra jautrūs šalčiui, lauke juos sodinti reikėtų tik tada, kai dirva pakankamai šilta – ne žemesnė kaip +15°C. Taip pat po pasodinimo oro temperatūra auginimo vietoje neturi nukristi žemiau +10°C
Šildomame šiltnamyje pirmuosius čili daigus į šiltnamį galima perkelti jau gegužės pradžioje. Jei naktys vėsios, šiltnamį galima šildyti papildomai. Nešildomame šiltnamyje – saugiausias metas sodinti čili pipirus yra gegužės pabaiga arba birželio pradžia, kai nebelieka naktinių šalnų. Atvirame lauke čiliukus geriausia sodinti birželio mėnesį, kai dirva pakankamai įšilusi.
Biolan Auginimo maišas su trąšomis – labai patogus pasirinkimas auginti čili pipirus. Šiame maiše jau yra natūralių maistinių medžiagų visai vasarai, todėl papildomai tręšti net nereikės.
Jei čili pipirai bus auginami vazone, reikia pasirinkti atitinkamą vazono dydį: mažesnėms čili pipirų rūšims pakanka kelių litrų vazono, o didesnėms geriausia naudoti 10 litrų vazoną, kad šaknims būtų pakankamai vietos. Tręšimui rekomenduojamos Biolan Natūralios trąšos. Per vasarą vienam čili augalui reikia maždaug 6 decilitrų trąšų. Galima visą kiekį suberti iš karto: supilkite jas į vazono šone padarytą duobutę ir užberkite žemėmis.
Jei čili pipirai bus auginami lauke, lysvėje, svarbu pagerinti dirvos struktūrą. Biolan Sodinimo žemė tam puikiai tinka, nes joje yra bioanglies ir mikorizės, kurios užtikrina geras auginimo sąlygas ir sveiką šaknų vystymąsi. Tręšti patartina taip pat, kaip ir auginant vazone.
Tvarkydami aštriuosius čili pipirus visada dėvėkite gumines pirštines! Kapsaicinas – medžiaga, suteikianti čili pipirams aštrumą – lengvai prilimpa prie odos ir gali ją smarkiai sudirginti. Jis nusiplauna tik laikui bėgant, todėl supjaustę čili pipiriukus neturėtumėte liesti akių, nosies ar kitų jautrių odos vietų.
Ideali čili pipirų laikymo temperatūra yra +10–14 laipsnių. Čiliukai laikomi popieriniame maišelyje arba laisvai suvynioti plastikinėje pakuotėje, vengiant per sandaraus užsegimo, kuris gali paskatinti apkartimą. Rudenį žalius, neprinokusius čili pipirus galima nokinti kambario temperatūroje, taip apsaugant juos nuo išdžiūvimo.
Čili pipirai yra universalūs gaminant maistą. Naudojant plačią čili spalvų, skonių, aštrumo gamą, galima sukurti įvairiausių skanėstų. Be tikrų čili patiekalų, daug daugiau pažįstamų patiekalų taip pat gali įgyti naują postūmį sumaniai naudojant čili. Čili maistas ne visada turi būti aštrus – tinkamos čili pipirų veislės suteikia malonų karštumo pojūtį, tačiau jie nedominuoja prieš kitus skonius.
Čili pipirus galima užšaldyti, džiovinti, rūkyti arba konservuoti acte. Paprastas ir modernus konservavimo būdas yra, pavyzdžiui, užšaldymas. Šaldyti čili pipirai gerai išlaiko savo aštrumą, aromatą ir skonį, net jei jų tekstūra pasikeičia.
Kai kurios čili pipirų rūšys yra natūralios, randamos gamtoje, o kai kurios – žmogaus sukurtos. Yra keturios pagrindinės auginamų veislinių rūšių grupės, kurių kiekviena turi savo ypatybes, auginimo reikalavimus ir skonio niuansus:
Capsicum annuum yra labiausiai paplitusi rūšis. Tai populiariausia ir plačiausiai auginama čili rūšis, ypač komerciniais tikslais. Tačiau ši rūšis yra jautresnė kenkėjams ir sunkiau žiemoja patalpose nei kitos rūšys. Veislės: Etiopijos ruda, Žvaigždžių liepsna ir Tailando drakonas.
Capsicum pubescens – kulinarijos lobis. Šios rūšies vaisiai stambūs, mėsingi, sultingi, žiedai gražios purpurinės spalvos. Capsicum pubescens linkusi formuoti plačiai augančius krūmus, todėl jai reikia daugiau vietos arba reguliariai genėti. Derlių geriausia nuimti, kai nakties temperatūra žemesnė už dienos. Veislės: Rocoto Manzano, Manzano geltonasis ir Oranžinis milžinas.
Capsicum baccatum - rekomenduojama čili rūšis pradedantiesiems augintojams, nes ji prisitaiko prie skirtingų augimo sąlygų ir yra patvaresnė už kitas veisles, taip pat dažnai būna saldesnio ir švelnesnio skonio. Veislės: Aji Cristal, Čempionas ir Atogrąžų miškas.
Capsicum chinense — aštriausia pasaulyje čili pipirų rūšis. Ji pikantiškumu lenkia visas kitas, nors pasitaiko ir švelnesnių veislių. Augalai kompaktiški ir dekoratyvūs, todėl puikiai dera ir kambarinių augalų kolekcijoje. Tačiau peržiemoti gali tik esant papildomam apšvietimui. Veislės: Carolina Rieper, Naga Morich ir Tasmanijos Habanero.
Čili pipirų aštrumas matuojamas pagal Scoville aštrumo skalę. Gryno kapsaicino reitingas yra 16 milijonų Scoville vienetų, o saldžiosios paprikos – 0 Scoville vienetų. Kadaise buvo laikomas itin aštriu Habanero čili čili siekia apie 500 000 Scoville vienetų, tačiau šiandien aštrumo rekordas priklauso Dragon's Breath (Drakono kvėpavimas) veislei – 2,5 mln. Scoville vienetų.
Kad vartotojams būtų lengviau orientuotis, čili pipirų aštrumas dažnai pateikiamas skalėje nuo 0 iki 10. Habanero šioje sistemoje gauna maksimalius 10 balų, o itin aštrūs pipirai žymimi „10+“.